Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo është një sëmundje që shkakton humbjen e ngjyrës së lëkurës. Shkalla e humbjes së ngjyrës nga vitiligoja është e paparashikueshme. Kjo mund të ndikojë në lëkurë në çdo pjesë të trupit tuaj. Ajo gjithashtu mund të ndikojë në flok dhe brenda gojës.
Normalisht, ngjyra e flokëve dhe e lëkurës përcaktohet nga melanina. Vitiligo shfaqet kur qelizat që prodhojnë melaninën vdesin ose ndalojnë funksionimin. Vitiligo prek njerëzit e të gjitha llojeve të lëkurës, por mund të jetë më e dukshme tek njerëzit me lëkurë të errët. Gjendja nuk është kërcënuese për jetën ose ngjitëse. Mund të jetë stresues ose të ndiheni keq për veten tuaj.
Trajtimi për vitiligo mund të rivendosë ngjyrën në lëkurën e prekur. Por kjo nuk parandalon humbjen e vazhdueshme të ngjyrës së lëkurës ose përsëritjen e saj.
Shenja kryesore e vitiligos është humbja e ndjeshme e ngjyrës së lëkurës. Zakonisht, njollat shfaqen së pari në zonat e ekspozuara nga dielli, siç janë duart, këmbët, krahët, fytyra dhe buzët.
Shenjat Vitiligo përfshijnë:
Humbja e theksuar e ngjyrës së lëkurës
Zbardhjen e parakohshme ose thinjen e flokëve të kokës tuaj, qerpikët, vetullat ose mjekër
Humbja e ngjyrës në indet brenda gojës dhe hundës (mukozë)
Humbja ose ndryshimi i ngjyrës së shtresës së brendshme të syrit (retinë)
Vitiligo mund të fillojë në çdo moshë, por shpesh shfaqet para moshës 20 vjeçare.
Vitiligo ndodh kur qelizat që prodhojnë pigmente (melanocitet) vdesin ose ndalojnë prodhimin e melaninës – (pigmenti që i jep ngjyrën lëkurës, flokëve dhe syve). Nuk dihen shkaqet e sakta qe cojne ne vdekjen apo humbjen e funksionit te ketyre qelizave.
Por mjeket i lidhin keto shkaqe me disa faktor si pshm:
Një çrregullim – në të cilin sistemi imunitar sulmon dhe shkatërron melanocitet në lëkurë
Historia familjare (trashëgimia)
Një ngjarje e shkaktuar, siç është djegija nga dielli, stresi ose ekspozimi ndaj kimikateve industriale.