Trajtim i renies se flokeve

Renie e flokeve_opt

Trajtim i renies se flokeve (alopecia)

Flokët rriten kudo në lëkurën e njeriut, përveç se në pëllëmbët e duarve tona dhe tek thembrat e këmbëve. Flokët përbëhen nga një proteinë e quajtur keratin që prodhohet në folikulat e flokëve në shtresën e jashtme të lëkurës. Ndërsa folikulat prodhojnë qeliza të reja të flokëve, qelizat e vjetra shtyhen drejt sipërfaqes së lëkurës në shkallën prej rreth gjashtë inç në vit.Nje njeri i rritur ka mesatarisht ne kokë rreth 100,000 deri në 150,000 qime dhe humb deri në 100 prej tyre në ditë; gjetja e disa qimeve të dëmshme në furçën tuaj të flokëve nuk është domosdoshmërisht shkak për alarm.Çdo gjëndër ka ciklin e vet të jetës që mund të ndikohet nga mosha, sëmundja dhe një shumëllojshmëri e gjerë e faktorëve të tjerë. Ky cikël jetësor ndahet në tri faza:
Anagen – rritja e flokëve aktive që zgjat nga dy deri në gjashtë vjet
Catagen – rritja e flokëve kalimtare që zgjat dy deri tre javë
Telogen – faza e pushimit që zgjat rreth dy deri tre muaj.
Me rritjen e moshes, ritmi i rritjes se flokeve per cdo person ngadalesohet. Ka shumë lloje të humbjes së flokëve, të quajtur edhe alopecia:

  • Alopecia përfshirëse është renia e flokëve tuaj si pjesë e procesit të plakjes natyrore. Kjo lloj alopecie ndodh kur faza e rritjes së flokut tuaj (anagen) është shkurtuar.
    Për të rinjtë, rreth 90 për qind e flokëve tuaj është në një fazë rritjeje në çdo kohë. Teksa plakeni, kjo përqindje bie, dhe me kalimin e kohës flokët nuk zëvendësohen njesoj sikur jeni i ri.
  • Alopecia androgjenike është një gjendje gjenetike që mund të ndikojë tek burrat dhe gratë. Tek meshkujt ky proces njihet si MPHL dhe fillon zakonisht ne adoloshence ose rreth moshes 20 vjec. Karakterizohet nga nje renie e flokeve ne pjesen e kurores se kokes si dhe pjesen ballore. Shkaku i shfaqjes se kesaj gjendje mendohet te jete gjenetik i lidhur me hormonin mashkullor testosteronit.
    Tek femrat ky proces njihet si FPHL dhe shfaqet pas moshes 40 vjec. Humbja e flokeve tek femrat si rezultat i kesaj gjendje verehet ne te gjithe skalpin e kokes. Deri me tani nuk ka nje shkak te perkufizuar se nga se shkaktohet kjo patologji.
  • Alopecia areata është një sëmundje që shkakton tek flokët renie ne formen e arnave (pllaka) të vogla. Këto arna shpesh janë disa centimetra ose më pak.Alopecia areata është një sëmundje autoimune Kjo sëmundje zhvillohet kur sistemi imunitar sulmon folikulat e flokëve, duke rezultuar në humbjen e flokëve. Megjithatë, më shpesh ndodh tek njerëzit që kanë një histori familjare të sëmundjeve të tjera autoimune, të tilla si diabeti i tipit 1 ose artriti reumatoid. Kjo është arsyeja pse disa shkencëtarë dyshojnë se gjenetika mund të kontribuojë në zhvillimin e kesaj patologjie.
    Humbja e papritur e flokëve mund të ndodhë në lëkurën e kokës, dhe në disa raste vetulla, qerpikët dhe fytyre, si dhe pjesë të tjera të trupit. Gjithashtu mund të zhvillohet ngadalë dhe të përsëritet.

Trajtim i alopecise me mesoterapi

Mesoterapi per renien e flokut

Mesoterapi e flokut

Mesoterapi kunder renies se flokut