Rozacea

Rozacea

Rozacea

Rozacea (cuperosis, rozacea) është një sëmundje e zakonshme kronike inflamatore. Kjo patologji eshte progresive dhe shfaqet kryesisht ne siperfaqe të fytyrës. Në fazat e saj fillestare, pityriasis rosea shfaq simptoma si skuqja e faqeve, hundës, mjekrës ose ballit. Kjo lloj gjendje e lekures karakterizohet nga përkeqësimi dhe remitancat dhe shpesh shkakton siklet psikologjik tek pacienti.
Shkaku i rosacea është i panjohur. Besohet qe shkaqet e shfaqjes të përfshijnë një histori familjare. Faktorët që mund të përkeqësojnë gjendjen përfshijnë ngrohjen, stërvitjen, rrezet e diellit,ushqimet me erëza, alkoolin, menopauzën, stresin psikologjik etj.
Zakonisht fillon në moshën 30 vjeç me personin që nuk është në dijeni se duhet të trajtohet. Ndonjëherë ajo gjithashtu mund të shfaqet në qafë, në gjoks, në kokë ose në zona veshi. Me kalimin e kohës, shtimi rritet dhe bëhet kronik, ndërsa enët e gjakut të fytyrës bëhen më të dukshme. Pa trajtim, rozacea përparon dhe bëhet e vështirë për t’u kontrolluar. Është shumë e rëndësishme për të zbuluar dhe për të filluar trajtimin e pityriasis rosea. Trajtimi kryhet nga produkte farmaceutike që kontrollojnë sëmundjen dhe zvogëlojnë simptomat inflamatore.