Psoriasis

Psoriasis_opt

Psoriasis

Psoriasis është nje semundje autoimune ne te cilen qelizat e lëkurës veprojne me nje cikel jetesor te pershpejtuar . Duke vepruar ne nje cikel te pershpejtuar, qelizat zhvillohen shume shpejt dhe dalin ne siperfaqe te lekures ne formen e pllakave te kuqe, te prera dhe ndonjëherë të dhimbshme. Psoriasis është një sëmundje kronike që shpesh vjen dhe shkon. Qëllimi kryesor i trajtimit është që të ndalojë qelizat e lëkurës të rriten kaq shpejt.
Nuk ka shërim për psoriasis, por ju mund të menaxhoni simptomat. Masat e jetesës, të tilla si hidratimi, ndalimi i duhanit dhe menaxhimi i stresit, mund të ndihmojnë ne permiresimin e kesaj gjendje. Shumica e llojeve të psoriasis kalojnë nëpër cikle, duke u ndezur për disa javë ose muaj, pastaj duke u ulur për një kohë apo edhe duke shkuar në remision të plotë.
Forma më e zakonshme, psoriasis pllakë, shkakton lezione të lëkurës, të ngritura të kuqe ne formen e pllakave ne gjendje te thate. Ato mund të shfaqen kudo në trupin tuaj, përfshirë organet gjenitale dhe indet e buta brenda gojës dhe shpesh jane edhe te dhimbshme. Psoriaz gjithashtu mund te ndodh edhe tek thonjte, duke shkaktuar nje proces rritje jo normale te tyre.
Psoriasis pustular eshte nje tjeter form e shfaqes se psoriasis. Kjo formë e pazakontë e psoriasis mund të ndodhë në arna të përhapura ose në zona më të vogla në duart, këmbët ose majat e gishtave. Në përgjithësi zhvillohet shpejt, me blistera te mbushur me qelb që shfaqen vetëm disa orë pasi lëkura juaj bëhet e kuqe dhe e butë. Blisterat mund të vijnë dhe të shkojnë shpesh. Kjo form jo e zakonshme e psoriasit gjithashtu mund të shkaktojë ethe,te dridhura, kruajtje të rënda dhe diarre.
Psoriasis nuk është ngjitëse. Nuk është diçka që ju mund të “merrni” ose që të tjerët mund ta marrin nga ju. Lezionet e psoriasis nuk janë infektive.