Dermatiti

Dermatit_opt

Dermatiti dhe llojet e tij

Dermatiti është një term i përgjithshëm që përshkruan një inflamacion të lëkurës. Dermatiti mund të ketë shumë shkaqe dhe ndodh në shumë forma.
Lëkura e prekur nga pezmatimi mund të flluskojë, të rrjedhë, të zhvillojë një kore ose të bjere. Shembuj të pezmatimeve përfshijnë dermatit atopik (ekzemë), zbokth dhe skuqje të shkaktuara nga kontakti me substanca te ndryshme.
Dermatiti është një gjendje e zakonshme që nuk është ngjitës, por mund t’ju bëjë të ndiheni pakëndshëm dhe të vetëdijshëm. Një kombinim me vetë-kujdes dhe medikamente mund të ju ndihmojë të trajtoni pezmatimin e lëkurës.
Çdo lloj dermatiti duket ndryshe dhe ka tendencë të ndodhë në pjesë të ndryshme të trupit tuaj. Llojet më të zakonshme të pezmatimeve përfshijnë:

 • Dermatit atopik (i njohur gjithashtu si AD) është lloji më i zakonshëm i ekzemës. Dermatiti atopik zakonisht fillon në fëmijëri, zakonisht në gjashtë muajt e parë të jetës së fëmijës.
  Nuk dihet shkaku i saktë i pezmatimeve atopike. Studiuesit e thonë se një kombinim i gjenetikës dhe faktorëve të tjerë janë të përfshirë. Kur një substancë nga brenda ose jashtë trupit vepron mbi sistemin imunitar, ai reagon dhe prodhon inflamacion. Është ky inflamacion që shkakton lëkurën të bëhet e kuqe dhe e irrituar. Hulumtimet gjithashtu tregojnë se disa njerëz me ekzemë, sidomos dermatit atopik, kanë një mutacion të gjenit përgjegjës për krijimin e filagranit.Dermatiti atopik ne shume raste trashegohet nga prinderit tek femijet. Shumë njerëz me atopic kanë lëkurë shumë të thatë dhe të prekur nga infeksioni.Rreth 10% e të gjithë njerëzve në mbarë botën janë prekur nga pezmatim i lëkurës atopike në një moment në jetën e tyre. Rastet jane me te shumta në zonat urbane dhe vendet e zhvilluara. Sido që të jetë, dermatit atopik nuk është ngjitës. Ju ose fëmija juaj nuk mund ta “merrni” atë nga një person tjetër, ose t’ia jepni dikujt tjetër.
 • Dermatiti i kontaktit shfaqet si një skuqje e lekures e shoqeruar me kruarje, e shkaktuar nga kontakti i drejtpërdrejtë me një substancë ose një reaksion alergjik ndaj saj. Skuqja nuk është ngjitëse ose kërcënuese për jetën, por mund të jetë shumë e pakëndshme.
  Shumë substanca mund të shkaktojnë reaksione të tilla, duke përfshirë sapun, kozmetikë, aromat, bizhuteri dhe bimë.
  Për të trajtuar me sukses dermatitin e kontaktit, duhet të identifikoni dhe shmangni shkakun nga se vjen ky lloj reagimi i lekures. Nëse ju mund të shmangni kontaktin me substancën shkaktare, skuqja zakonisht fshihet në dy deri në katër javë. Ju mund të përpiqeni të qetësoni lëkurën tuaj me fasha të freskëta, të lagështa, kremra anti-kruarje dhe forma të tjera të vetë-kujdesit. Dermatiti i kontaktit zakonisht ndodh në zonat e trupit tuaj që janë ekspozuar drejtpërsëdrejti ndaj substancës që shkakton reaksion . Skuqja zakonisht zhvillohet brenda disa minutave deri në disa orë nga ekspozimi dhe mund të zgjasë dy deri në katër javë.
 • Dermatiti Seborrheik është një gjendje e zakonshme e lëkurës që kryesisht prek kokën tuaj. Ajo shkakton arna me luspa, lëkurë të kuqe dhe zbokth. Dermatiti Seborrheik gjithashtu mund të ndikojë në zonat me vaj të trupit, të tilla si fytyra, anët e hundës, vetullat, veshët, qepallat dhe gjoksin. Shkaku i saktë i dermatitis seborrheik është i panjohur, edhe pse gjenet dhe hormonet luajnë një rol te rendesishem ne shfaqjen e tij. Mikroorganizmat që jetojnë në lëkurë, gjithashtu mund të kontribuojnë në dermatitin seborrheik. Njerëzit e çdo moshe mund të preken nga dermatiti seborrheik, duke përfshirë edhe foshnjat. Sidoqoftë, ajo më së shpeshti prek të rriturit midis moshës 30-60 vjeç dhe foshnjave nën 3 muaj.
  Në përgjithësi, dermatiti seborrheic është pak më i zakonshëm tek burrat sesa tek gratë. Pacientët me sëmundje të caktuara që ndikojnë në sistemin imunitar (si HIV / AIDS dhe psoriasis) dhe sistemi nervor, siç është sëmundja e Parkinsonit, janë gjithashtu në rrezik të rritur të zhvillimit të dermatitit seborrheik. Kjo patologji gjithashtu mund të prekë njerëzit që kanë epilepsi, te alkoolizuarit, njerezit me probleme te shëndetit mendor, siç janë depresioni dhe çrregullimet e të ngrënit. Dermatiti Seborrheic nuk është ngjitës.